Onko kuoleman pelko kuitenkin elämän pelkoa?

Kuoleman pelkoon tuntuu liittyvän se, että se on jotain tuntematonta ja määritelty lopuksi. Elämän loppumiseksi. Kuitenkin myös tulevaisuus ylipäätään on tuntematonta, vaikka kuinka tarmokkaasti tekisi suunnitelmia sen eteen.

Pelottaako kuolema myös siksi, että pelkää pettymystä eletystä elämästä ja siinä saavuttamattomista asioista? Ja onko paine saavuttaa asioita ennen kuolemaa? Vai pelkääkö kuolemaa siksi, jos se tulee silloin, kun on elämä mukavinta? Kuin maailman paras leikki, joka loppuu aivan liian aikaisin?

Tähän aiheeseen liittyy paljon erilaisia kysymyksiä, mutta kysyisin silti otsikon lailla onko kuoleman pelko lopulta kuitenkin elämän pelkoa?

Mitä elämässään tekee ihminen, joka pelkää kuolemaa? Tuntuu siltä, että ei juuri mitään. Kuoleman pelko voi olla todella hallitseva ja elämää rajoittava. Uskaltaako oikeasti elää, jos pelkää kuolemaa?

Minusta tuntuu, että kuoleman pelko on kaikkien pelkojen tiivistymä ja pelothan ovat tunnetusti rajoittavia. Jotain, mitä kohti ei mielellään mennä. Kuolema kuitenkin on jotain, mikä sisältyy elämään.

Itse kuolemaa pohtineena ja eri tavoin kohdanneena sen avautuminen minulle on näyttänyt miten aiemmin olen suhtautunut elämään. Aika pitkälti jonkinlaista jäykkää suorittamista täydellisyyteen pyrkimistä vahinkojen ja tietysti myös elämän päättymisen karttelua. Sellaisesta elämästä puuttuu helposti rentous, huolettomuus, nautinto. Toki sitä on elämästäni myös löytynyt ennenkin, mutta sanoisin, että oman potentiaalin toteuttaminen on ollut aika pienissä mittakaavoissa.

Monta asiaa jäänyt toteuttamatta, kun on kuvitellut, että sitte joskus. Joka on aika usein sama, kuin ei koskaan. Rohkeuden puutetta?

Mitä ihmettä on oikeasti pelättävää? Kaikille meille käy samalla tavoin lopulta, kaikkien elämään sisältyy kuolema jossain vaiheessa eikä kuolemassa itsessään ole mitään pelättävää. Sen tullen, sille voi vain antautua.

Elämisen kokemus on jotain, mitä ei kannata vähätellä. Kun tähän, tälläkin hetkellä hengitellessä, on mahdollisuus, miksi antaisi minkään estää elämistä?

Elämä on kokonaisuus, joka sisältää monenlaisia asioita, joihin itse voi vaikuttaa. Mitä parempaa ja tyydyttävämpää elämästä saa kohtaamalla sen rohkeudella ja rakkaudella, sitä vähemmän kuolemakaan pelottaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s