3 asiaa, mitkä vaikuttavat oloosi huomaamatta

Maailma on täynnä vaikuttimia, mitkä vaikuttavat omaan oloon. Kaikki varmasti tietävät hyvän ystävän kanssa vietetyn ajan tuoman fiiliksen, sielua hivelevän musiikin mieltä nostattavan vaikutuksen jne. Mutta kuinka usein tulee kyseenalaistettua omat, monesti tiedostamattomat toimet, millä saattaa olla jopa haitallinen vaikutus omaan hyvinvointiin. No, tietystikin niistä tarvitsee olla ensin tietoinen. Nostan esiin kolme asiaa, mitkä usein jäävät huomaamattomiksi vaikuttajiksi.

1. Sanat, joita käytät

Tähän kategoriaan kuuluu sanat, joita käytät puhuessasi muille ja itsellesi. Puhuit sitten mielessä tai ääneen.

Tähän liittyy itsellä myös vitsien heiton laadun tajuaminen. Elämässäni on ollut aina huumori läsnä ja vitsejä löytyy laidasta laitaan. Aika monelle muullekin tuntuu olevan tyypillistä vitsailla sarkastisesti, jolloin käytetyt sanat tosissaan sanottuna voisivat loukata pahastikin. Vitsin varjolla ne kuitenkin ovat ok?

Tajusin, että vaikka molemmat osapuolet olisivat vitsissä mukana, silti tietynlaisten heittojen ja sanojen käyttö ei tee hyvää työtä tiedostamattomassa mielessä. Aivot eivät ymmärrä vitsin ja vakavan jutustelun eroa, vaan nappaa sieltä käytetyt sanat. Tätä toki tunnetilat heikentävät tai vahvistavat.

Esim. jatkuvasti heitetty vitsailu omasta tyhmyydestä voi hitaasti huomaamatta alkaa vaikuttaa minäkuvaan. Olette varmasti kuulleet sanonnan: ”Vitsissä on aina puoli totuutta.” Kun aloin kiinnittämään huomiota oman itseni arvostukseen ja sitä kautta myös muiden, aloin tietoisesti luopumaan tietynlaisesta vitsailusta. Olihan siitä jo muodostunut hyvin harjoiteltu tapa. Huumori ei kuitenkaan elämästäni suinkaan lopu, laatu vain paranee.

Puheeseen saa myös huumorin lisäksi uppoamaan paljon piilovihaa, joka voi tuoda näennäistä tyydytystä toiselle sanottuna. Siitä ei kuitenkaan ole mitään todellista hyötyä. Parempi olisikin suosia rehtiä lähestymistä asioissa. Ainakin suomenkielessä moni tavallisesti käytettävä sana sisältää negatiivisen sävyn, vaikkei se olisi tarkoituskaan.

Tärkein huomio on kuitenkin käytetyissä sanoissa ja puheessa se, että sanoo asiat taustalla rakkaus ja armollisuus itseä ja muita kohtaan. Sillä ohjeella ei oikein voi mennä mönkään. Lähestyessään asioita ymmärryksellä, puhekin on kauniimpaa ja lämpimämpää.

2. Omien tarpeiden kuunteleminen

Itse ainakin olen aivan suvereenisti ohittanut omat tarpeeni erilaisissa tilanteissa. Muiden ihmisten seurassa, mutta myös yksin ollessani.

Muiden ihmisten seurassa tämä tietysti tarkoittaa sitä, ettei ilmaise omia ajatuksiaan tai mielipidettään johonkin asiaan tai tekemiseen, jolla on merkitystä ja vaikutusta omaan hyvinvointiin. Usein tämä, ainakin minun kohdallani, on johtunut rohkeuden puutteesta, oman rajojen tiedostamattomuudesta ja toisten miellyttämisen tarpeesta. Ettei vain kukaan loukkaannu ja suutu. Pahimmassa tapauksessa hylkää tai ajattele minusta pahaa.

Yksi tärkeimmistä asioista omaan onnellisuuteen on se, että pitää huolen ettei ohita omaa itseään hyppäämällä sisään toisen ihmisen tarpeisiin. Ajatus voi olla hyvä, muttei loppupeleissä palvele ketään. Vähiten itseä. Tällä asialla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä negatiivisen itsekkyyden kanssa. Parhaisiin tuloksiin muita ihmisiäkin ajatellen pääsee itsensä välittämisellä ja huomioimisella.

Yksinkertaisuuden vuoksi: kaikki varmasti ovat venyttäneet pissahätää kohtuuttomasti tai siirtäneet ruokailua, vaikka maha mouruaa hädässä tai nukkumaanmenon viivyttelyä, vaikka silmät pysyvät hädin tuskin auki. Esimerkkejä on monia, eri aiheista ja kaikki tämänkaltainen toiminta vähättelee omien tarpeiden merkitystä ja eikä ainakaan lisää rakkautta itseä kohtaan.

Usein kuitenkin oma käyttäytyminen itseä kohtaan heijastuu käytökseen muitakin kohtaan ja elämästä tulee helposti laajalta alalta enemmän uuvuttavaa, stressaavaa ja epämukavaa.

3. Ulkoiset vaikuttimet

Katsotko paljon kauhuelokuvia tai trillereitä? Luet sensaatiohakuisia uutisia? Kuuntelet juoruja tai alakuloista musiikkia?

Ihmiset ruokkivat helposti jotain nälkäänsä ylläolevilla asioilla, mutta omalla kohdallani olen huomannut niiden jäävän elämässä vähemmälle positiivisuuden ja hyvän olon lisääntyessä. Kaikki nämä voidaan verrata ruokaan, mitä syöt. Ruuan ravinteikkuus tai sen puute vaikuttaa koko kehon toimintaan. Olet, mitä syöt jne.

Mainitut asiat aiheuttavat tietynlaisia tunteita itsessä ja minkälaisten tunteiden parissa eniten pyörii, vaikuttaa se omaan elämänlaatuun. Jos haluaa tietoisesti vaikuttaa omaan hyvinvointiin, on hyvä keskittyä enenevissä määrin asioihin, mitkä tuovat hyvää mieltä. Keskittyä sellaisiin asioihin, mitä haluaa elämäänsä.

Jokaisen on toki itse mietittävä se minkälaiset elokuvat, musiikki, tv-ohjelmat ym. aiheuttavat minkäkinlaisia tunteita. Alussa mainitut olivat esimerkkejä ja lähinnä viitaten omiin kokemuksiini ja muutoksiin elämässäni. Ovatko ne nostattavia ja kehittäviä vai elämässä jumiutuneessa tilanteessa tai tunteessa pitävää ja mieltä alentavaa. Näiden asioiden tarkastelussa auttaa rehellisyys.

Helpoin lähteä liikkeelle asioista, mistä takaraivossa tietää niiden hyvää aiheuttavien vaikutusten vähyyden, mutta tekee niitä siitä huolimatta. Jokaisella ihmisellä on tälläisiä asioita elämässä. Oli se sitten itselle huonoa oloa aiheuttava ruoka, tupakointi, kahvin juonti, huono ergonomia, mitä vaan.

Kokonaisuuteen vaikuttaa kuitenkin myös oma suhtautuminen, eikä asioita tarvitse ottaa aina 100% vakavuudella, mutta kuten sanoin, on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota asioihin, mitkä vaikuttavat valtaosin omaan elämään. Jos elämäntilanne on haastava, hyvin yksinkertaisiin asioihin vaikuttaminen voi tuoda suurenkin muutoksen, joten niiden vaikutusta ei myöskään pidä vähätellä. Tärkeää on myös olla tietoinen, millaisia ovat ne päivät tai hetket, jolloin erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota yksityiskohtiinkin.

Ihmisten ollessa yksilöitä, on tärkeää omalla kohdalla oppia huomaamaan, mitkä asiat vaikuttavat itseensä. Joidenkin asioiden vaikutus toisilla on tietysti suurempia, kuin toisilla. Jokaisesta mainitsemastani aihealueesta löytyy kuitenkin jokaiselle jotain mietittävää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s