Tyytymättömyys elämään

Moni painiskelee tyytymättömyyden parissa hakien tyytyväisyyttä, mutta löytää itsensä umpikujasta.

Tyytymättömyyden takana tuntuu olevan tulevaisuudessa tai menneisyydessä elämistä nykyhetken sijaan. Keskittyen nykyhetkeen ja ymmärtäen sen, että aina on vaihtoehtoja, luo toisenlaista tulevaisuutta muuttamalla tyydyttämättömiä asioita tavalla tai toisella.

Mitä asioita kannat tässä hetkessä mukana? Minkä asian muuttuminen vaikuttaisi positiivisesti elämääsi?

Tyytymättömyys elämään on ollut itselläni täysin sidoksissa ymmärtämättömyyteen. Olen kuvitellut ja uskotellut itselleni olevani jossain, mistä ei ole pois pääsyä omin voimin. Olen kokenut oman tyytyväisyyden riippuvaiseksi muiden ihmisten toiminnasta tai sen puutteesta. Silloin se on todella heikoilla kantimilla.

Sillä hetkellä, kun otin oman elämän haltuuni, olen ollut huomattavasti tyytyväisempi ja onnellisempi. Tajunnut sen kuinka paljon itse voin tehdä. Ja mitkä ovat ne asiat mihin minun pitää keskittyä, jotta voisin tuntea oloni hyväksi elämäni suhteen.

Elämä tuntuu jumiutuneelta, kun antaa liikaa lankoja muiden ihmisten tai jopa asioiden käsiin. Heidän sitä edes haluamatta. Se aiheuttaa turhautumista ja ahdistusta. Valitettavan usein siitä tulee toistuva kaava, jossa päädytään aina uudestaan lähtöruutuun. Jonkin tavaran kohdalla hallinta-suhde voi olla helpompi ymmärtää. Eihän mikään tavara ole päättänyt hallita elämääsi, vaan itse sitä on antanut oman hallintansa eteenpäin. Sen voi antaa kenelle ja mille tahansa. Siitä täytyy vain tulla tietoiseksi.

Joskus mittavia asioita voi olla helpompi alkaa availla aivan pienten arkipäiväisten asioiden avulla, kuten jo aiemmin facebook-sivuilla mainitsemani vaatteet. Jos minulla on esimerkiksi paita, minkä väristä en pidä, vaikka se muuten on mieleeni, käytän paitaa ja silti joka kerta tunnen tyytymättömyyttä. Lopulta se vain lojuu kaapissani ja jokainen kerta sen nähdessäni se muistuttaa tyytymättömyydestä. Siitä, että asia on jollain muulla tavoin, kun haluaisin sen olevan enkä pysty sille tekemään mitään.

Lopulta voisin kysyä itseltäni voinko tehdä tyytymättömyydelle paidan suhteen mitään? Värjätä sen? Sopeutua paidan ei-niin-miellyttävään väriin ja lakata ärsyyntymästä sen olematta jotain tiettyä väriä. Vai onko syytä laittaa kiertoon ja löytää silloin tilalle sellainen, joka miellyttää kaikin puolin?

Jos mitä tahansa asiaa ei yrityksistä huolimatta pysty muuttamaan konkreettisesti, silloin on syytä miettiä omaa suhtautumista. Asian suuruudesta riippuen, voi siitä luopuminenkin olla täysin realistinen vaihtoehto. Vaate-esimerkki voi kuulostaa täysin erilliseltä ja vähäpätöiseltä asialta, mutta mikäli olette tutustuneet Konmari-metodiin, sen vaikutukset ovat usein hyvin kokonaisvaltaiset.

Ei kannata vähätellä pienten asioiden vaikutuksia. Niiden kanssa toimiminen luo rohkeutta ja ymmärrystä toimia myös suurempienkin asioiden kanssa. Itsellä sellainen auttoi pääsemään jonkun rajan yli ja tajuamaan, että itsestäänselvinä pidettyjä muuttumattomiakin asioita voi alkaa omavalintaisesti muuttaa.

Minulla oli vaihe, kun sain ahaa-elämyksen huonekalujen maalaamisesta, joihin en ollut täysin tyytyväinen. En ollut edes kuvitellut aiemmin, että jonkin asian ei välttämättä tarvitse lopullisesti olla samanlainen, kuin se alunperin oli. Ja että voin sille itse tehdä jotain. Jollekin tämä on täysin selvä asia eikä tuota lainkaan niin suurta ”manner-laattojen” liikettä aivoissa, kuten minulla. Mutta jokaiselle on varmasti jokin yksinkertainen asia, mikä auttaa oman vaikutuksen tajuamisessa. Oli se sitten vaatteet, huonekalut, mikä vain.

Kaikki on lopulta kiinni siitä, mitä itse haluaa elämältä. Lakkaa selittelemästä itselleen kuinka ei voi asioihin vaikuttaa. Ei vaikutus aina ole suoraan jonkin asian muuttamista, vaan joskus se muutos täytyy tapahtua omassa ajattelutavassa ja sen vaikutus voi yllättää viemällä alkuperäisen ongelman pois sen edes konkreettisesti muuttumatta millään tavalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s