”Et tunne mua ollenkaan!”

Miksi joku toinen voisi kuvailla minua aivan erilaiseksi henkilöksi, kuin joku toinen? Miksi se poikkeaa siitä, miten itse koen itseni?

Olen lausunut otsikon lauseen parisuhteessa. Kuinka moni muu? Se voi toki olla myös mikä tahansa ihmissuhde.

Jokaisella on niin monta identiteettiä, kuin on ihmistä, jotka ovat muodostaneet mielipiteensä sinusta. Oli se sitten ystävä, perheenjäsen, puoliso yms. Jokainen näkee jokaisen ihmisen omasta näkövinkkelistä. Pohjautuen omiin kokemuksiin, tuntemuksiin, ajatusmaailmaan ja minkälaista käytöstä vedät puoleesi.

Olen itse itsestäni muodostanut tietynlaisen kuvan ja yritän tarkastella identiteettiäni mahdollisimman suurella rehellisyydellä. Ja väistämättä on parisuhteessa tullut tunteita siitä, ettei toinen tunne minua lainkaan. Hän on ehkä jäänyt jumiin johonkin minun huonoon ominaisuuteeni tai tapaan ja keskittyen siihen, näkee vain sen. Tai suurimmaksi osaksi sen. Yleensähän tällainen pohdinta liittyy negatiivisena koettuihin asioihin. Toinen ihminen ei voi tietystikään nähdä oman pään sisälle. Esim. sitä ahaa-elämystä, vaikka jostain toimintamallista. Ja jos sitä asiaa alkaa työstämään ja käytöstä muuttamaan, toinen näkee helposti sen totutun käytösmallin, jos kerrankin poikkeat uudelta reitiltä. Tässä tarvitaan siis toiselta avointa mieltä, luottamusta ja itseltä hirveästi työtä ja harjoittelua, jotta uudenlainen toimintamalli jäisi pysyväksi. Täydellisyyttä ei voi saavuttaa, mutta kehittyä niin, ettei joku tietty tapa enää hallitse niin paljon.

Olisi hyvä oikeasti kuunnella toista, pysähtyä ja tarkastella mahdollisimman totuudenmukaisesti eri tilanteita. Avoimin silmin ja avoimin korvin. Ajatuksella ”kaikki on mahdollista”. Jos on raivokkaasti alkanut keskittymään esim. kumppaninsa puhelimen näppäilyyn , aika nopeasti näet hänet aina puhelin kädessä ja muu toiminta jää vähäpätöisesti taustalle. Sitten muodostat ajatuksia hänen laiskuudesta, flegmaattisuudesta jne.

Oletko törmännyt tilanteisiin, missä olet keskustellut esim. ystäväsi kanssa jostain henkilöstä, jonka kanssa hänellä on ollut huono kohtaaminen? Hän ehkä kertoo kyseisen henkilön olleen töykeä ja elämäänsä kyllästyneen oloinen jne. Sitten kohtaat itse tämän henkilön ja saat täysin päinvastaisen kokemuksen. Jokaisella ihmisellä on monia ominaisuuksia ja eri ominaisuudet esiintyvät eri ihmisten kanssa, joskin niissä on myös tulkinnan varaa pohjautuen omiin ennakkokäsityksiin tai ehkä ensitapaamisen perusteella tehty johtopäätös. Ja mitä hankalampi kohtaaminen, sitä enemmän voit siitä oppia ja sitä paremmaksi ihmiseksi tulla.

Itse opettelen mahdollisimman avointa suhtautumista ja läheisimpien ihmisten kanssa ottaa välillä objektiivisen katsantakannan siitä, mikä oikeasti on totta ja oikeasti oman negatiivisen ajattelun tulos. Kukaan ihminen ei ole vain tiettyä asiaa tai pelkästään positiivinen tai negatiivinen. Aina tarvitaan molempia puolia tasapainon vuoksi.

Jos on jotain ihmistä kohtaan negatiivinen kuva, kokeilkaapa löytää kiitollisuuden aiheita tähän ihmiseen liittyen, vaikka useamman kerran jonkin aikaa. Alkaako ihminen muuttua silmissänne ja ”huono käytös” hälventyä? Vai paljastuuko vallan toisenlainen syy tähän toisen ihmisen käytökseen? Esim. syy itsessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s